Chcesz kupić zakwas na żurek staropolski? Skieruj się na tę stronę.
W ostatnich latach rzadko już spożywamy dwudaniowe obiady. Przez ciągły pośpiech, co generuje pragnienie błyskawicznego najedzenia się, raz za razem omijamy zupy na rzecz potraw niegdyś oferowanych przeważnie jako to drugie danie. Niemniej jednak na wskroś polskie zupy, takie jak żurek i barszcz biały, długo jeszcze będą nam towarzyszyć. Nawet jeśli samodzielnie gotujemy je już tylko sporadycznie, to nieprzerwanie stanowią one stały punkt w menu restauracji oraz lokalów z polską kuchnią, jak również są obowiązkowo podawane w czasie świąt Wielkiej Nocy i Bożego Narodzenia.
Barszcz biały a żurek – Czy barszcz biały i żurek to ta sama zupa?
Gdy spyta się obywatela polski o zupę przygotowywaną na zakwasie z mąki, to momentalnie przytoczy on albo barszcz biały albo żurek. Sporo osób często nie widzi najważniejszych różnic między tymi potrawami, używając tych nazw na zmianę. Tymczasem najczęściej barszcz biały przygotowuje się na zakwasie z mąki pszennej, żurek zaś – na zakwasie na mące żytniej. To jednakże nie wszystko, co różni te zupy, choć należy wyraźnie podkreślić, iż nie ma jednego kanonicznego przepisu na barszcz biały i drugiego na żurek. Sztuka kulinarna jest przecież sztuką, a każda potrawa jest odbiciem osobistych smaków oraz umiejętności kucharza. Co jednak da się wskazać to fakt, że w barszczu białym na ogół znajdziemy więcej grzybów oraz jarzyn. Barszcz zabiela się również przeważnie mlekiem, a do jego zakwaszenia w zastępstwie zakwasu z mąki można zastosować sok kapusty kwaszonej bądź z ogórków kwaszonych. Natomiast z żurkiem zagadnienie jest nieco bardziej zagmatwane, gdyż w ramach tej grupy zup wydziela się 3 typy:
– kwaśny, gęsty żur sporządzany zazwyczaj ze sporą ilością ząbków czosnku, również na zakwasie z mąki gryczanej i owsianej, serwowany z kawałkami ziemniaków;
– lekki, nie za gęsty żurek, zabielany sowicie śmietaną i przyprawiany dużą ilością majeranku, podaje się go zwykle z pieczywem i jajkiem;
– oraz zalewajkę – czyli “chudą” zupę, w której kostki kartofli zalewa się zakwasem chlebowym lub żytnim.
Bazę na żur bądź barszcz biały można kupić
Przyrządzanie zakwasu na wymienione wyżej zupy jest nieskomplikowane, chociaż nie zawsze pierwsza próba kończy się sukcesem. Na portalach kulinarnych znajduje się kilkanaście przepisów na zakwas, z których warto skorzystać. Używając jednakże domowy zakwas powinno się zamierzać przyrządzanie zupy z odpowiednim wyprzedzeniem. Tym samym, jeżeli chętka np. na barszcz biały najdzie was niespodzianie, warto wykorzystać gotowy zakwas, który sprzedawany jest w praktycznych butelkach, które wystarczają na ugotowanie porcji zupy dla całej rodziny. W sklepach spożywczych, zarówno tych online, jak i tradycyjnych, bez trudu znajdziemy zakwasy z mąki żytniej oraz pszennej, na bazie których przyrządzimy wyśmienity biały barszcz i tradycyjny żurek staropolski czy też śląski.
Adres:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]