Szukasz ogórków kiszonych w folii? Sprawdź artmankiszonki.pl/pl/c/Ogorki-kiszone/13.
W sałatce, w zupie, na kanapce czy jako surówka do drugiego dania – ogórki kiszone w środkowoeuropejskiej kuchni wykorzystujemy częściej niż pragnęlibyśmy przyznać. I bardzo dobrze, ponieważ kiszonki są jednocześnie zdrowe, jak i smakowite.
Jak wytwarza się kwaszone ogórki?
Kwaszone ogórki to warzywa poddane procesowi fermentacji. Ich wykonanie jest niezwykle proste. Wykorzystuje się do tego duże kamienne garnki lub drewniane beczułki, w których ogórki wraz z przyprawami zalewa się wodą z solą, a następnie kładzie się je na nie mniej niż dwa tygodnie w chłodnym miejscuna tak długo, aż fermentacja mlekowa zakonserwuje warzywa. Amatorzy niezbyt kwaśnych smaków mogą oddać się konsumpcji ogórków już po paru dobach – takie ogórki to ogórki „małosolne”. W najpopularniejszym przepisie do zalewy wraz z ogórkami wkłada się koper i ząbki czosnku, jakkolwiek smak ogórków kiszonych można podkręcić także innymi dodatkami, przykładowo ziarnami gorczycy, liśćmi czarnej porzeczki lub kawałkami papryki. Naturalnie nie każdy ma czas czy dostatecznie miejsca w kuchni, żeby samodzielnie przyszykować takie kiszonki. Nie każdy posiada również piwnicę lub spiżarnię, w której może gromadzić żywność w ogromnych ilościach. Nie oznacza to natomiast, że trzeba odmówić sobie spożywania kiszonych ogórków – zawsze możemy kupić je w markecie na wagę lub w niewielkich opakowaniach, tj. w woreczkach foliowych czy w pojemnikach, które bez problemu zmieszczą się w lodówce.
Dlaczego warto jeść ogórki kwaszone?
Od wieków wiadomo, iż warzywa poddane fermentacji pozytywnie wpływają na ludzki organizm. I to prawda, bo wraz z kwaszonkami spożywamy pomocne bakterie, które dobrze oddziałują na florę jelit oraz obniżają ich pH, usprawniając w konsekwencji procesy trawienne. Jednak to nie wszystko! Ogórki kwaszone są niskokaloryczne (dostarczają około 12 kilokalorii na 10 dag), a zarazem zawierają m.in. witaminy z grupy B, witaminę E, C i D, a także sporo składników odżywczych istotnych dla poprawnego funkcjonowania organizmu, to np. magnez, wapń, żelazo, potas i selen. A co z sokiem z kwaszonych ogórków? Jeśli lubimy cierpkie smaki, nie trzeba wyrzucać go po zjedzeniu kiszonek, tylko użyć go do zupy ogórkowej bądź wypić, gdyż w trakcie kwaszenia składniki odżywcze przechodzą po trosze do zalewy. Trzeba jednak zaznaczyć, na kiszonki muszą uważać osoby mające problemy z nadciśnieniem – w kwaszonkach znajduje się wszak spora ilość soli.
Adres:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]