Błędnie jest myśleć, że barszcz czerwony to zupa tylko na święta, którą podajemy z reguły w czasie Wigilii bądź ważnych rodzinnych imprez. W rodzinach, w których obyczaj spożywania posiłków z dwóch dań wciąż trwa, barszcz czerwony często pojawia się na stołach zarówno w formie zupy, jak i jako dodatek do wielu dań.
Barszcz czerwony – danie uniwersalne
Zdaje się, iż barszcz czerwony to łatwy do przyrządzenia wywar z buraków, który sam w sobie nie jest bardzo pożywną potrawą. Jednak właśnie jego kwaskowaty, a równocześnie trochę słodki aromat powoduje, że doskonale dopełnia się on z różnorodnymi smakami. Możliwych “wkładek” do barszczu czerwonego jest mnóstwo – jedni wrzucają weń uszka z mięsem, kapustą lub grzybami, inni wolą w nim jajko, kartofle i kawałki kiełbasy. Barszcz czerwony to znakomite posiłek na obiad, lecz również wyśmienita przekąska albo kolacja na ciepło – wrząca szklanka tej zupy bardzo dobrze podkreśli smak bułeczki drożdżowej z kapuścianym farszem czy chrupkiego krokiecika z pieczarkami.
Trzeba zaakcentować, że barszcz czerwony, o ile nie dodano do niego śmietany, nie jest zupą zbyt kaloryczną. Danie to uważane jest za zdrowe, bo zawiera mangan, witaminy z grupy B oraz witaminę C, kwas foliowy, jak również dużo żelaza, i z tego powodu zaleca się je anemikom. Natomiast ze względu na fakt, iż fundamentem tej potrawy są buraki zawierające dużo cukru, a jednocześnie na ogół spożywa się ją z dodatkami zawierającymi znaczne ilości węglowodanów, muszą na nią uważać osoby, u których rozwinęła się cukrzyca.
Zakwas z kwaszonych buraków na barszcz czerwony – przygotuj samodzielnie bądź kup
Nie powstał jeden przepis na barszcz z buraków – każdy kucharz stosuje własne ulubione dodatki i odmiennie przyprawia tę zupę. Jedni wsypują do niego łyżeczkę cukru, by podbić naturalną słodycz buraka, drudzy uwielbiają pikantny barszcz, mocno pieprzny. Jedno natomiast jest pewne – barszcz czerwony smakuje najlepiej, jeśli przygotuje się go z użyciem zakwasu. Zupa z dodatkiem zakwasu z buraków kwaszonych ma mocniejszy, kwaśny posmak oraz wyrazistą czerwoną barwę, a na dodatek ma więcej niezbędnych składników odżywczych. Taki zakwas z buraków kiszonych można oczywiście przygotowywać na własną rękę, lecz proces fermentacji trwa minimum tydzień. Jeśli jednak raptownie nabierzesz ochoty na tę zupę, absolutnie nie musisz na nią czekać – po prostu kup buteleczkę zakwasu na barszcz czerwony w markecie lub online.
Adres:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]