Zdrowa żywność – o sokach z kiszonej kapusty i kiszonego buraka

Potrzebujesz soku z buraka kiszonego? Skieruj się tutaj.

Od stuleci w rodzimej kuchni wykorzystuje się kwaszone warzywa. Ostatnio jednak notorycznie mówi się też o właściwościach zdrowotnych soków z kwaszonych warzyw, przede wszystkim z buraków i kapusty. To w zasadzie tzw. super żywność, która dzisiaj często spotykana jest na półkach marketów w sekcjach z żywnością ekologiczną.

Obniża poziom choresterolu i zwiększa odporność organizmu – sok z kiszonej kapusty

Chyba większość z nas będąc dzieckiem spożywał sok z kapusty kiszonej. Nasze babcie same kisiły kapustę na bazie rodzinnych przepisów, a po zjedzeniu całej kapusty nierzadko podawały swoim wnusiom szklankę z sokiem, mówiąc, że napój jest kwaskowaty, jednakże niezwykle zdrowy. I nie były w błędzie! Sok z kiszonej kapusty to istna bomba witaminowa! Zawiera on znaczne ilości witaminy B3, C, A oraz E, a także rozmaite minerały, jak magnez, sód i żelazo. Wiele osób ma problem z przyzwyczajeniem się do kwaśnego posmaku tego soku, lecz powinnyśmy spożywać go systematycznie, dlatego że eliminuje toksyny z organizmu, usuwa toksyny z organizmu, redukuje poziom choresterolu, jest on grzybo- i bakteriobójczy i wspomaga trawienie, więc w efekcie może być pomocny w procesie odchudzania. Przede wszystkim natomiast pomaga uzupełnić brak kwasu askorbinowego, co podnosi odporność organizmu i zapobiega częstym przeziębieniom. Sok z kiszonej kapusty poleca się także anemikom ze względu na znajdujące się w nim żelazo. Naturalnie, nawet tak zdrowego przetworu nie należy nadużywać – zaleca się pić mniej więcej jeden kubeczek soku na dzień.

Działanie soku z kwaszonych buraków

Sok z kiszonych buraków jest innym popularnym sokiem, który wykorzystujemy od zawsze w kuchni, a który spożywamy również jako zdrową przekąskę. Zawiera on mnóstwo witamin i ma właściwości antyseptyczne, antyoksydacyjne oraz przeciwzapalne. Sok ten wzmacnia odporność: poprawia koncentrację, pozytywnie wpływa na przemianę materii, a równocześnie obniża poziom cholesterolu. Pomimo że buraki cechują się wysoką zawartością cukru, to sok z kiszonego buraka nie ma wysokiego indeksu glikemicznego i może być pity przez cukrzyków. Nie zaleca się jednak jego spożycia przez osoby borykające się z chorobami nerek bądź reumatyzmem, a także paniom w ciąży i karmiącym piersią.

Jeżeli nie masz możliwości, by przyrządzać soki z kwaszonych warzyw na własną rękę, możesz zakupić je w swoim sklepie albo zamówić przez internet w sklepie internetowym producenta. Nie zapomnij jednakże, iż soki tego rodzaju trzeba magazynować w chłodzie.

Jeśli nie masz możliwości, by przygotować sok z kiszonych warzyw samodzielnie, możesz nabyć je w ulubionym sklepie bądź zamówić większą ilość bezpośrednio na stronie producenta. Pamiętaj jednak, że takie soki należy przechowywać w niskich temperaturach.

Adres:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]