Zdrowe kiszonki docenia się we wszystkich regionach świata

Jeśli szukasz kiszonkek z warzyw, skieruj się na tę stronę.

Kiszonki są tak silnie związane z tradycyjną kuchnią polską, że wydaje nam się, iż jest to typowo słowiański przysmak, z rzadka przygotowywany w pozostałych częściach świata. Jednakże kiszonki znane są nie tylko na starym kontynencie, ale też w obu Amerykach oraz w Azji.

Z jakiego powodu kwaszonki są popularne?

Według historyków proces zabezpieczenia pokarmów przez ich przechowywanie w solance, w soli lub w zlewie z octu, znany jest ludzkości od ponad 4 tysiące lat. Technika ta przypuszczalnie nie została odkryta w Europie, a w rejonie antycznej Mezopotamii. Pokarm poddany fermentacji mlekowej nie psuje się, gdyż niskie pH roztworu, w którym jest on zanurzony, hamuje namnażanie się bakterii powodujących gnicie. Paręset lat temu był to świetny sposób, żeby zwiększyć czas zdatności do konsumpcji mięsa, ryb oraz warzyw nawet o kilkanaście tygodni. W rezultacie pojawił się obyczaj produkowania m.in. kiszonych przetworów warzywnych z myślą o miesiącach zimowych. Kiszonki od zarania swojej obecności znane są z aspektów prozdrowotnych, co oczywiście jest prawdą. Wyróżniają się one np. ogromną zawartością witaminy C, dlatego też żeglarze statków, które miały na pokładzie kiszone warzywa, sporadycznie chorowali na cyngę. Co interesujące, po polsku kwaszonki warzywne nazywa się na co dzień “kiszonkami”, tymczasem kiszonka to… pasza objętościowa dla zwierząt przykładowo z buraka cukrowego lub słonecznika.

W innych państwach kiszone przetwory warzywne smakują odmiennie

Najczęściej spotykanym kiszonym warzywem jest ogórek, rozpoznawany zasadniczo w większości zakątków świata, także w Kanadzie oraz w Stanach zjednoczonych Ameryki Północnej, gdzie ten rodzaj przetworów warzywnych nie jest zbytnio popularna. Jednakże ogórki kwaszone są tam bodaj nadzwyczaj lubianym składnikiem hot-dogów, burgerów i kanapek. W naszym kraju obok ogórka, bardzo popularne są kiszona kapusta i buraki, które wykorzystuje się do przyrządzania zup oraz surówek. Lecz to nie jedyne warzywa, które da się kisić. W innych rejonach świata kisi się m.in. fasolkę szparagową, kalafiory, jak również owoce (np. jabłka), a czasem nawet śledzie.

Ocet i Solanka zmieniają teksturę oraz smak warzyw, dając im chrupkość i kwasowość. Kwaszonki nie tylko warzywne, na przestrzeni lat stały się fundamentem albo istotnym dodatkiem do niezliczonej liczby dań narodowych. Należy wiedzieć, iż smak kiszonych przetworów bywa inny w poszczególnych rejonach świata, ponieważ jest on zależny od dodawanych do zalewy dodatków, z których korzysta się w procesie kwaszenia. Z tej przyczyny ogórek wyprodukowany wedle standardowego polskiego przepisu, będzie smakował odmiennie niż ten zakiszony np. w USA.

Adres:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]