Jeśli szukasz soku z kapusty kiszonej, koniecznie wejdź na http://bit.ly/30ropSO
Produkty fermentowane po okresie zapomnienia znów wróciły do naszego menu. Do kapusty i ogórków dołączają także nowe, dotychczas mniej popularne warzywa oraz owoce. Kiedy piszemy o zdrowotnych atutach fermentowanego jedzenia nie sposób zapomnieć również o napojach takich jak maślanka, kwas chlebowy czy wszelkiego typu zakwasy i soki z kiszonych warzyw. Szczególnie te ostatnie są warte uwagi – pozwalają w łatwy i szybki sposób dostarczyć naszemu organizmowi witaminy niezastąpione dla jego poprawnego funkcjonowania.
Jakie składniki kryje sok z kiszonej buraków i kapusty?
Sok z kiszonej kapusty to napój posiadający w składzie mnóstwo związków oddziałujących dobroczynnie na nasze zdrowie. Głównym składnikiem są z całą pewnością bakterie kwasu mlekowego odpowiedzialne za fermentację. Sok z kapusty, ogórków bądź pozostałych kiszonek to również świetne źródło witamin. Godne uwagi jest głównie duże stężenie witaminy C – zaledwie 150 ml tego napoju zawiera jej więcej niż cytryna. Soki z kiszonek powinno się również pić z uwagi na obecność witamin z grupy B, witaminy K i E oraz duże nasycenie solami mineralnymi.
Sok z kiszonej kapusty – czemu warto go pić?
Sok z kiszonych buraków, ogórków i kapusty, z uwagi na zawartość bakterii kwasu mlekowego pozytywnie oddziałuje na pracę układu pokarmowego oraz nasz układ odpornościowy. Dodatkowo nagromadzenie witamin polepsza działalność układu nerwowego, łagodzą symptomy depresji, szkorbutu i cukrzycy, a także pomagają walczyć z osłabieniem psychicznym i fizycznym. Po kiszonki powinny ponadto sięgnąć osoby zmagające się z chorobami układu pokarmowego, takimi jak np. wrzody dwunastnicy czy refluks. Wzmacniają one też apetyt i stanowią tarcze ochronną podczas leczenia antybiotykami i wzmacniają apetyt.
Adres:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669-997-776
E-mail:
[email protected]