Żel do dezynfekcji rąk – zastosowania

Aż pięć milionów komórek drobnoustrojów może bytować na jednym cm2 skóry rąk. Gros tych organizmów ma ogromny potencjał chorobotwórczy – na naszych dłoniach przenoszą się wirusy, pasożyty i bakterie wywołujące bardzo poważne choroby. Z tej przyczyny mycie rąk jest absolutną koniecznością. Za pomocą normalnego mydła jesteśmy w stanie jednak usunąć ze skóry nie więcej niż do 90 procent bakterii. Zazwyczaj to zadowalający rezultat, jakkolwiek w wielu sytuacjach konieczne będzie użycie dużo efektywniejszych środków.

Mydło antybakteryjne – gdzie jest używane

Mydło antybakteryjne znajduje zastosowanie w różnych sferach życia. Najpopularniejsze jest w instytucjach służby zdrowia – szpitalach, gabinetach dentystycznych i przychodniach. Poza tym korzystanie z niego jest nieodzowne w gabinetach odnowy biologicznej, gdzie pracownicy mają bezpośredni kontakt ze skórą klientów i żyjącymi na niej bakteriami. Po żel antybakteryjny do rąk koniecznie powinni sięgać także pracownicy przemyśle gastronomicznym – w szczególności po przygotowywaniu dań z jajek, mięsa (głównie z drobiu) oraz mleka, ponieważ te artykuły spożywcze w stanie surowym często zawierają pewne ilości bakterii.

Typy środków do dezynfekcji rąk

Najpospolitszym środkiem do dezynfekcji rąk jest, oczywiście, mydło w płynie wzbogacone o substancje niszczące drobnoustroje – zazwyczaj jest to alkohol. Środki do dezynfekcji rąk występują też pod postacią żelu lub płynu. Zarówno płyn, jak i antybakteryjny żel do rąk dostępne są w opakowaniach o różnych pojemnościach – małych, które mieszczą się w kieszeni albo torebce, lub dużych, przeznaczonych do wykorzystania w dozownikach wieszanych na ścianie, nierzadko posiadających fotokomórkę lub przystosowanych do włączania łokciem.

Adres:
Sklep VerdeAvis.pl
Petrus Serwis Piotr Janas
Staniątki 376
32-005 Niepołomice

Mob.: +48 783-332-495
E-mail: [email protected]