Wprawdzie jesteśmy przyzwyczajeni do tradycyjnych połączeń smakowych, nie oznacza to, że zestawianie ze sobą produktów, które na pozór zupełnie do siebie nie pasują, nie może dać zaskakujących i, co najistotniejsze, pysznych rezultatów. Odkrywamy to raz za razem. Duży wpływ na nasz zmysł smaku miało z pewnością otworzenie się na inne tradycje kulinarne oraz możliwość zakupu …
W sałatce, w zupie, na kanapce czy jako surówka do drugiego dania – ogórki kiszone w środkowoeuropejskiej kuchni wykorzystujemy częściej niż pragnęlibyśmy przyznać. I bardzo dobrze, ponieważ kiszonki są jednocześnie zdrowe, jak i smakowite. Jak wytwarza się kwaszone ogórki? Kwaszone ogórki to warzywa poddane procesowi fermentacji. Ich wykonanie jest niezwykle proste. Wykorzystuje się do tego …
W ostatnich latach rzadko już spożywamy dwudaniowe obiady. Przez ciągły pośpiech, co generuje pragnienie błyskawicznego najedzenia się, raz za razem omijamy zupy na rzecz potraw niegdyś oferowanych przeważnie jako to drugie danie. Niemniej jednak na wskroś polskie zupy, takie jak żurek i barszcz biały, długo jeszcze będą nam towarzyszyć. Nawet jeśli samodzielnie gotujemy je już …
Błędnie jest myśleć, że barszcz czerwony to zupa tylko na święta, którą podajemy z reguły w czasie Wigilii bądź ważnych rodzinnych imprez. W rodzinach, w których obyczaj spożywania posiłków z dwóch dań wciąż trwa, barszcz czerwony często pojawia się na stołach zarówno w formie zupy, jak i jako dodatek do wielu dań. Barszcz czerwony – …
Kiszonki są tak silnie związane z tradycyjną kuchnią polską, że wydaje nam się, iż jest to typowo słowiański przysmak, z rzadka przygotowywany w pozostałych częściach świata. Jednakże kiszonki znane są nie tylko na starym kontynencie, ale też w obu Amerykach oraz w Azji. Z jakiego powodu kwaszonki są popularne? Według historyków proces zabezpieczenia pokarmów przez …
Od stuleci w rodzimej kuchni wykorzystuje się kwaszone warzywa. Ostatnio jednak notorycznie mówi się też o właściwościach zdrowotnych soków z kwaszonych warzyw, przede wszystkim z buraków i kapusty. To w zasadzie tzw. super żywność, która dzisiaj często spotykana jest na półkach marketów w sekcjach z żywnością ekologiczną. Obniża poziom choresterolu i zwiększa odporność organizmu – …
Chłodne wieczory umili pyszny i aromatyczny trunek. Dziś na blogu o tym, jak zrobić grzane wino w wersji galicyjskiej oraz szwedzkiej, a także przegląd klasycznych i oryginalnych dodatków, które wzbogacą smak grzańca. Z czego zrobić grzane wino? Grzane wino, czyli grzaniec, jest najczęściej robiony na bazie czerwonego wina, najlepsze będzie półwytrawne, rzadziej sięga się po …
Ekspresy oparte na systemie Nescafe Dolce Gusto na stałe wtopiły się w krajobraz polskich kuchni. Urzekła nas nie tylko ich fantazyjna, nowoczesna linia, ale przede wszystkim to, że dają nieograniczony dostęp do aromatycznych mieszanek kawy. Smakosze tego napoju z czasem uznali, iż nie muszą się ograniczać tylko do oferty jednego producenta, w związku z tym …
Uczestnictwo w warsztatach kulinarnych to ciekawa droga do zdobycia przydatnych umiejętności – poznanie właściwych technik produkcyjnych i tajników najrozmaitszych receptur lub po prostu powtórzenie podstaw gotowania. Do kogo adresowana jest usługa? Dlaczego warto zapisać się na kurs kulinarny? Warsztat kulinarny – dla początkujących i zaawansowanych Zdolności gotowania nie nabywa się w kilka miesięcy – prawdziwy …
Piekarnia Pochopień – tradycja i smak Piekarnia Pochopień może poszczycić się tradycjami datowanymi na 1946 rok. Założona została przez mistrza fachu piekarskiego Jana Pochopień, który był często nagradzany za swoje zasługi dla handlu i rzemiosła. Ceniony w Krakowie piekarz, będąc pierwszym starszym Cechu Rzemiosł Spożywczych dał początek istniejącej do dziś piekarni. Kultywowanie rodzinnej tradycji i …